Dziś Tłusty czwartek
Zapewne większość z nas jadła już dziś pączki, bo właśnie ten przysmak jest najbardziej rozpowszechniony w tym dniu. Skąd jednak ta tradycja?
Cukiernie, piekarnie i sklepy, gdzie dostępne są wspomniane słodkości, mają dziś ręce pełne pracy. Każdy z nas chce dać zadość tradycji i zjeść choć jednego pączka. Mawiano kiedyś, że jeżeli ktoś nie zje czegoś słodkiego, nie będzie mieć pomyślności przez resztę toku, tak więc stawka jest wysoka. Skąd ta tradycja? Dlaczego zajadamy się dziś tak kalorycznymi przysmakami?
Choć zwyczaj nazywany tłustym czwartkiem sięga czasów starożytnej Europy, to w znanej dzisiaj formie pojawił się w średniowieczu. W przeszłości koniec karnawału był czasem najadania się na zapas, przed nadchodzącym postem.
Tłusty czwartek jest pierwszym dniem ostatniego tygodnia przed Wielkim Postem. W staropolskiej tradycji okres ten nazywano zapustami lub mięsopustem. Zanim upowszechniły się pączki, w tym okresie zajadano się głównie potrawami z mięsa, stąd nazwa "karnawał". Z włoskiego ta nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza pożegnanie z mięsem, które było produktem luksusowym i pożądanym. Wielki Post oznaczał też rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego, między innymi jajek oraz mleka.
Dziś pozostała nam słodka tradycja, na którą wiele osób czeka, aby bez wyrzutów sumienia pofolgować sobie z jedzeniem. Wszystkim mieszkańcom życzymy smacznego i udanego Tłustego czwartku. Pamiętajmy przy tym, że jeden pączek ma około 400 kalorii, z drugiej strony nie martwmy się tym na zapas.
Foto. Rybnik.com.pl
Dodaj komentarz